Official announce: YAXWE, September 14-16, Pula Croatia, former military complex Karlo Rojc

August 26th, 2007 by admin

September 14-16 we, the folks from Monteparadiso Hacklab and
Multimedia Institute, are organizing a hacker camp at the former military complex
Karlo Rojc in Pula (http://en.wikipedia.org/wiki/Istria). We want to
bring together you, hackers from the Eastern Europe, Western Europe
and all over the globe, in an informal setting to present their work,
workshop, share skills and debate socio-political issues related to
hacking. Issues such as:

* politics of hacking
* hacker autonomy vs. money
* hacker identities
* different histories of hacking in the east and the west
* illegal activities & piracy

The meeting will be organized around self-proposed, free style
afternoon sessions and more structured evening debates. There will however be
time to spend time in casual hang-outs and enjoy the time at the beach.

To register for participation at the edit:

http://www.yaxwe.org/bin/view/Yaxwe/YaxwePeople

To propose a presentation, a workshop, a skill you want to share or
obtain edit: http://www.yaxwe.org/bin/view/Yaxwe/YaxwePractice07

Paricipation in YaXwe will be free of charge. We also have a limited
number of stipends we can give for budget travel and limited organized
accommodation we can offer to participants. There will be plenty of
space at the site to set up own tent and cheap accommodation in Pula
is readily available. For more information on how to get to Pula and the
venue go to:

http://www.yaxwe.org/bin/view/Yaxwe/HowToGetToYaxwe

See you in Pula,

YaXwe team

Posted in uncategorized | No Comments »

2007 Desktop Linux Survey results revealed

August 24th, 2007 by admin

Prije nekoliko dana objavljeni su rezultati anketa prema Desktop Linux portalu a tiču se zastupljenosti pojedinih Linux distribucija, internet preglednika, desktop okruženja, email klijenata, i što je meni posebno interesantno zastupljenosti virtualizacijskih alata.

Anketa se ne može uzeti kao definitivan pokazatelj iz mnogo razloga (čak šta više, bilo bi interesantno saznati ko ima službeno pravo da proglasi ovakve ankete realnim pokazateljima) međutim definitivno može da pokaže smjer kretanja pojedinih elemenata koji se direktno tiču FOSS community/a. Interesantno je to da je ove godine anketa zabilježila gotovo dvostruko više posjeta nego prošle godine.

U sljedećem tekstu probat ću da se osvrnem na rezultate:

Prema navedenoj statistici najveću zastupljenost kao i prošle godine ima Ubuntu Linux, što je bilo i za očekivati. Ubuntu je i na Distro watchu već dugo vremena zakovan na prvom mjestu i razvoj ovakve situacije je bio sasvim očekivan. SuSE na drugom mjestu očekivano, mada sam mislio da bi pozicija mogla biti dosta ugrožena od kategorije koja se nalazi pod ‘Other Debian’ (jer ima zaista veliki broj distribucija baziranih na istom). Ono što me iznenadilo na navedenom chart/u jeste veoma dobra pozicioniranost Gentoo Linux/a za kojeg nisam pretpostavljao da ovako visoko kotira.

Na području internet preglednika ništa se nije mijenjalo. Firefox je zadržao apsolutnu dominaciju nad Konquerorom i Operom i vjerujem da će se isti trend nastaviti duže vremena.

Ovaj me chart uvijek iznenadi pozitivno, iako su rezultati koji su navedeni sasvim očekivani. Ubuntu forsira GNOME, od verzije 10 SuSE Linux radi isto, tako da je GNOME dominacija očekivana. Bez obzira na sve, smatram da se KDE prema ovoj statistici veoma dobro drži što potvrđuje kvalitet istog.

Da kvalitetan proizvod sa jakim marketingom iza sebe može da promjeni i navike korisnika prema gore navedenom chart/u pokazuje Thunderbird. Iskreno sam se iznenadio kada sam vidio da ima prednost nad Evolution/om koji dolazi kao default emal klijent uz GNOME i Kmail/om koji je tu uz svaku instalaciju KDE/a.

Posebno interesantna mi je ova statistkika. Pored prilično kvalitetnih virtualizacijskih modela kao što je vserver, qemu ili neki drugi korisnici se okreću dobrom starom Wine/u. VMWare solidno kotira na ovoj ljestvici ali mislim da je Crossover podbacio iako se radi o dosta kvalitetnom proizvodu.

Sve u svemu, veoma interesantna godišnja statistika koja pokazuje da ukoliko se radi o kvalitetnom proizvodu sa jakim marketingom, ni lobi proizvođaća ili navike korisnika nisu prepreka u korištenju istih.

 1. 2007 Desktop Linux Survey results revealed
 2. Ubuntu Linux
 3. Distro watch
 4. SuSE Linux
 5. Firefox
 6. Thunderbird
 7. Gentoo Linux
 8. VMWare
 9. Crossover office

Posted in applications, debian, gentoo, linux | No Comments »

Kućni poslovi, formatiranje diska i eksplozija

August 21st, 2007 by admin

Nakon nekoliko godina shvatio sam da je krajnje vrijeme da formatiram disk na svom kućnom računaru, da ponovo isparticionišem disk, te da nanovo instaliram operativni sistem. Jedan takav poduhvat je uvijek dosta zahtjevan, jer treba voditi računa o svim važnim podacima na hard disku sa obzirom da su se isti akomulirali godinama i veliki dio istih ima emocionalnu notu (slike, muzika i sl.).

Ono o čemu sam posebno morao voditi računa jeste da sačuvam Thunderbird profile jer imam zaista veliku arhivu svojih mailova na tom računaru (radi se o desetinama hiljada mailova koji su pristizali godinama). Ne znam zašto tu mail arhivu baš imam na tom računaru, ali svaki mjesec sve mailove skidam sa servera baš u te inbox/e. Nije mi jasno ni zašto baš Thunderbird sa obzirom da na svim ostalim lokacijama koristim Evolution. Sa obzirom da kod kuće koristim Gentoo Linux posao migracije podataka nije bilo problematično uraditi sa dobrim lijepim rsync/om, ali je sve trajalo prilično dugo vremena, a poslije toga još sam dvaput provjerio sve.

Kako više gotovo i ne koristim taj računar (laptop je u opticaju), a nemam previše slobodnog vremena za kompajliranje, usljedila je najprihvatljivija opcija ukućanima: Ubuntu Linux.

Prilikom instalacije nekih aplikacija i pomjeranja podataka nazad sa jednog od diskova desilo mi se da je jedan CD explodirao u CD writer/u. Jako zujanje popraćeno još jačom eksplozijom bili su posljednji znak da je krajnje vrijeme da promjenim optičke uređaje koji su svakako u posljednje vrijeme počeli da otkazuju poslušnost. Kako god, veoma dobra stvar je u tome da se eksplozija desila nakon što su podaci sa tog CD/a prebačeni tako da praktično osim materijalnih gubitaka drugih posljedica nema.

Sve u svemu nekoliko sati prebacivanja podataka sa jedne na drugu lokaciju i onda nazad a između toga i instalacija operativnog sistema je proces koji se treba uraditi sa vrmemena na vrijeme. Bez obzira na posljedice .)

Posted in applications, linux | No Comments »

Konačno na vlastitoj domeni

August 17th, 2007 by admin

Iako sam plan da preselim na vlastitu domenu imao veoma dugo vremena, usljed kojekakvih razloga sam to izbjegavao. Jedan od najvećih problema u svemu tome jeste i taj da nisam znao zapravo koju domenu kupiti, počev od samog imena, ali i top level domain sufiksa. Sve je to iza sada jer SANJTA.ORG je u igri, trebam podesiti DNS i sačekavi TTL i onda smo spremni za novu fazu.

Posted in uncategorized | 2 Comments »

Bilo je lijepo sve ove godine sa… zenica.ba

August 14th, 2007 by admin

Kako lagano ističe posljednji tromjesečni period u kojem obavljam ulogu sistem administratora na serveru na kojem se nalazi zenica.ba shvatio sam da je krajnje vrijeme da se o cijelom projektu napiše nekoliko riječi.

Naime, u aprilu 2004. godine svjetlost web servera ugledala je potpuno nova, dinamička, svježa i lijepa prva verzija oficijelne općinske stranice zenica.ba. Tom događaju prethodio je višemjesečni volonterski rad na infrastrukturi na Metalurškom Institutu “Kemal Kapetanović” u Zenici koji je slovio sa hosting provider/a za oficijelnu općinsku stranicu, BHSteel company, Željezaru Zenica i dosta nekih drugih, ništa manje popularnih domena. U okviru tog posla odrađena je potpuna reinstalacija operativnog sistema, podešavanje mail servera, DNS servera, servera sa bazama podataka, FTP/a i gomilu nekih drugih servisa. Cijeli posao trajao je oko dva ili tri mjeseca i kompletno rješenje bilo je odrađeno volonterski. Tada se u projekt uključuje i Ahmet Mulalić koji je sve ove godine bio zaslužan za dizajn zenica.ba portala ali i ažuriranje tekstova i sličnoga.

Kako je postalo evidentno da domen postepeno oživljava nakon višegodišnje stagnacije uskoro slijedi i druga verzija portala sa funkcionalnijim i ljepšim dizajnom, a uskoro nakon toga radimo i na implementaciji javnog mail servera “Ze-mail” na kojem će uskoro biti registrovano nešto više od hiljadu aktivnim mail adresa. Godinu dana kasnije aktivirana je i treća, aktuelna verzija stranice, koja je osim jednostavnije navigacije i ljepšeg dizajna donijela i W3C validan kod, lakšu pretragu arhive i funkcionalniji forum.

Nažalost, bilo je i tehničkih problema. U nekoliko navrata cijeli sistem ili pojedini servisis istog nisu bili aktivni zbog nedostatka RAM/a u mašinama, velikom opterećenju na link (sjećam se da je tada bio aktivan 128k link, koji su kasnije proširili na 256k, ali kako je rasla posjeta sve je to ubrzo postajalo premalo), i sličnim problemima koji se kod hosting provider/a ni u snu nebi smjeli dešavati.

Kako god, u periodu od tog aprila 2004. godine do danas uradili smo veliki posao koji se danas ogleda u preko milion posjeta, 1400 registrovanih članova, približno dvije hiljade objavljenih vijesti i velikom broju registrovanih mail korisnika.

Međutim, sve što ima početak ima i kraj.

Zahvaljujući nekim administrativno/tehničkim igrama, našim obavezama koje su vremenom rasle te mnogim drugim elementima koje su odigrale svoju ulogu u svemu ovome zenica.ba projekt ide u jednu novu fazu, na novi server, sa novim portalom, novim dizajnom i novim ljudima. Činjenica je da sam se u posljednju godinu počeo rješavati i riješio se najvećeg dijela projekata na kojima sam radio u posljednjih nekoliko godina, tako da mi je i ovo dobro došlo u neku ruku, a sve ovo u cilju fokusiranja na svoj posao i na fakultet, ali i na IT certifikacije koje sam otpočeo.

Sve u svemu, bilo je lijepo prolaziti kroz sve te lijepe trenutke, stresove, tehničke probleme, administrativne igrice i sve ono što je išlo sa time. Nadam se da će cijeli projekt nastaviti tamo gdje smo mi stali, u kontinuiranom jačanju lokalne internet zajednice, kontinuiranom pružanju korisnih informacija građanima Zenice i svemu onome što smo trebali uraditi a nismo iz nekih razloga.

Naravno da ovo nije kraj djelovanja tandema koji je sve ovo držao funkcionalnim i informativnim sve ove godine, u planu je već novi projekt o kojem će u dogledno vrijeme biti više govora.

Sve u svemu, bilo je zaista lijepo.

 1. Oficijelna općinska stranica
 2. Metalurški Institut “Kemal Kapetanović”

Posted in uncategorized | 3 Comments »

CISCO akademija u Zenici

August 14th, 2007 by admin

Univerzitet Zenica i agencija REZ organizatori su lokalne CISCO akademije u Zenici čija predavanja počinju u drugoj polovini mjeseca septembra. Iako se već neko vrijeme u Zenici govorilo o lokalnoj CISCO akademiji, informacija se tek prije nekoliko dana proširila putem medija, i ja sam se danas prijavio. Prema informacijama koje sam dobio, akademiju će voditi CISCO instruktori iz Tuzle, a studentima su zagarantovane i neke privilegije kao što je 40 % popusta od ukupne cijene.

Još prije nekoliko mjeseci sam se odlučio da prijavim na CISCO akademiju koja djeluje pri Fakultetu Informacijskih Tehnologija u Mostaru ali kako mi postavljeni termini nisu nikako odgovarali, nisam uspjevao da se priključim.

Sistem predavanja koji CISCO koristi mi nije stran jer sam već prošao materijale i vježbe koji se rade na prvom semestru.

Iskreno se radujem početku predavanja i sa vremena na vrijeme napisat ću pokoju riječ o svemu ovome. Mišljenja sam da CISCO akademija u skladu sa LPI ceritifikatima može biti prilično korisna.

 1. Univerzitet Zenica
 2. REZ
 3. CISCO
 4. Fakultet Informacijskih Tehnologija
 5. Lokalna akademija u Mostaru
 6. Lokalna akademija u Tuzli

Posted in uncategorized | 7 Comments »

Dugo očekivani… godišnji odmor .)

August 9th, 2007 by admin

Prošlu sedmicu sam priredio sebi ultimativni užitak koji se ogleda u samom pojmu – godišnji odmor. Tri zadnje godine nisam se čestito odmorio (uvijek izmislim nekakve obaveze kada se treba odmarati), tako da sam od ove sedmice imao velika očekivanja. Da skratim priču, taj totalno nenajavljeni godišnji odmor je prošao u najboljem redu na hrvatskom primorju. Uptime je porastao, mail queues ostali na istom nivou… Ja odmorniji i spremniji.

Posted in uncategorized | No Comments »

OLPC: Hvale vrijedna incijativa koja je ugledala svjetlo dana

August 3rd, 2007 by admin

Kada sam prvi put čuo za OLPC – One Laptop Per Child – jeftini laptop za djecu iz zemalja u razvoju, bio sam malo skeptičan prema cijeloj incijativi. Kako je vrijeme prolazilo incijativa je postajala sve jača i jača, tako da su popularni news portali širom interneta u posljednjih nekoliko mjeseci doslovno iznosili sve više i više konkretnih tehničkih detalja o samom proizvodu.

Dakle, radi se o 176 dolara vrijednom laptopu koji je opremljen sa AMD procesorom na 433 MHz, 256 Mb RAM/a, 1Gb memorijskom karticom i tri USB konektora. Ono što je posebno interesantno jeste da je laptop opremljen sa posebno modifikovanom verzijom Linux operativnog sistema, Sugar/om tj. posebno prilagođenom distribucijom Fedora Linux/a.

Iako je prvobitno bilo zamišljeno da laptop košta 100 dolara, zbog početnih troškova u proizvodnji ova cifra je porasla na 176 dolara, ali proizvođaći navode da će se cijena regulisati kako proizvodnja bude napredovala. Iako je još krajem prošle godine napravljeno nekoliko prototipa ovog računara u Shangaju, masovna proizvodnja treba da krene za nekoliko dana. Brazil, Thaiwan i Urugwaj su samo neke od zemalja koje su potpisale nabavku ovih uređaja, ali uskoro se očekuje isto i od Kine.

Veoma je lijepo vidjeti da je jedna ovako lijepa incijativa prešla u nešto konkretno.

Više detalja na sljedećim linkovima:

 1. One Laptop Per Child
 2. XO-1 Laptop
 3. OLPC wiki

Posted in linux | 1 Comment »

Pula, Croatia: YAXWE yet another xacktogether of west and east

August 2nd, 2007 by admin

” …it is in the nature of the hacker to differ from others, to differ even from oneself, over time. To hack is to differ. “We like a lot hacker get-togethers. We had our fun at What The Hack, at Chaos Communication Congress, at Hackmeeting…, and all we missed were two things: (1) more discussion and (2) the sea, and we sure appreciated when a gettogether was free or at least not very expensive winkWe would like this description of YAXWE to serve as a double RFCs: as a Request For Comments and as a Request For Change. And, with its minimal set of very simple rules, to transform the YAXWE into a dumb hub of smart people.

Our proposal of methodology is based on the experience we made with lo-fi get-together concepts such as “Skill sharing”, weekly informal gatherings, where people, well, share skills… or our regional geek/hacker “Nothing will happen” hang-outs, where, well, nothing much happens… But both of them proved to work for us wink

Geekohakerski družijanac pod nazivom “Ništa se neće dogoditi” će se ovaj put održati u formi YAXWE – yet another xacktogether of west and east u Puli 14.,15. i 16. septembra ove godine. Sa obzirom na to da sam taj vikend bez nekih prevelikih obaveza prema poslu i fakultetu vjerovatno ću se pojaviti na konferenciji. Konferencija je veoma lijepo organizovana i planirao sam da uzmem jednu temu. Bit će o ovome svakako više priče u dogledno vrijeme.

 1. YAXWE
 2. Razmjena vještina

Posted in uncategorized | No Comments »